Sirpa Kemppaisen naivististen töiden näyttely on Pihtiputaan Koto Hotellin sydäntalven lämmin väriläiskä. Metsän eläimet seikkailevat akryylimaalausten kiehtovissa asetelmissa, ja joukossa on myös taiteilijalle tärkeitä katiskaverkkoveistoksia.

 

Jyväskyläläinen, viitasaarelaislähtöinen taiteilija Sirpa Kemppainen järjestää Pihtiputaalla nyt ensimmäisen yksityisnäyttelynsä. Kylässä-niminen näyttely koostuu pääasiassa hänen viime aikoina tekemistään naivistisista, melko suurikokoisista akryylitöistä.

– Näyttelyni nimi kuvaa sitä, että tulen kylään Koto Hotelliin. Haluan tuoda taiteellani väriä ja iloa elämään ja nostaa esille luonnon monimuotoisuutta, Kemppainen kertoo.

 

Naivistisessa ilmaisussa häntä kiehtoo rikkaan värimaailman lisäksi kokeilujen ja moninaisten yllätysten mahdollisuus. Yhdestä taulusta voikin löytyä vaikkapa lapsenlapsen piirtämä hirvi, aurinko, mustikka, syksyn punainen lehti, peura ja kalliomaalaussymboli.
 

Sirpa Kemppaisen monipuolisuudesta kertoo se, että kankaalle tehtyjen akryylimaalausten lisäksi hän loihtii teoksia katiskaverkosta ja rautalangasta sekä maalauksia vaneriin kaivertamalla. Näistäkin saadaan maistiaisia Koto Hotellin näyttelyssä. Lisäksi Kemppainen on kokeillut pronssivaluja.

 

Syksyn väreistä energiaa

 

Karhut, kauriit ja linnut ovat usein Kemppaisen maalausten ja vanerikaiverrusten pääosassa. Hänen naivismiinsa kuuluvat persoonalliset asetelmat, räväkkä värien käyttö sekä lempeä sydämellisyys.

– Luonto ja etenkin syksy inspiroivat minua. Syksyn värit antavat energiaa, ja silloin saatan maalata muidenkin vuodenaikojen edestä. En tee töistäni luonnoksia, vaan suunnittelen ne päässäni valmiiksi ja alan toteuttaa niitä mielikuvani pohjalta. Osan kuvateemoista siirrän tauluihini voipaperisabluunan avulla, ja valkoiset reunukset erottavat eläinhahmot usein maalausten taustasta.

 

Marjat ovat kalojen ja metsäneläinten lisäksi yleisimpiä Kemppaisen käyttämiä symboleja. Syitä ei tarvitse hakea kaukaa.

– Olen intohimoinen marjastaja! Poimin niin karpaloita ja lakkoja kuin mustikoita ja puolukoitakin. Ja havainnoin samalla kaikkea, mitä ympärilläni näen. Vuodenaikojen rikkaudesta pystyy ammentamaan loputtomasti, Kemppainen sanoo.

 

Jo yli 70 näyttelyn kokemus
 

Taiteilijan-uransa Kemppainen aloitti katiskaverkkotöillä 1990-luvun puolivälissä päivätyönsä ohessa.

– Tein päivät toimistosihteerin töitä ja illat taidetta. Ensimmäinen oma näyttelyni oli Viitasaarella Mäntylän kylän Heinäahon kesägalleriassa vuonna 1996. Mäntylän kylällä on perheemme rakas mökki, jossa vietämme paljon aikaa kaikkina vuodenaikoina, Kemppainen kertoo.

 

Pari vuotta eläkkeellä olleen Kemppaisen töitä on nähty jo yli 70 näyttelyssä. Teoksia on jurytetty vuosien varrella myös useisiin Jyväskylän Taiteilijaseuran yhteisnäyttelyihin.

 

Hän tuo Koto Hotelliin joulukuun alussa taidekokoelman, jonka töistä hän vaihtaa osan tammikuussa. Näin yleisöllä on mahdollisuus nähdä useampia hänen teoksiaan.

Sirpa Kemppainen on jo kahdeksas taiteilija, jonka näyttely nähdään hotellissa. Koto Hotelli Pihtipudas on syksystä 2020 lähtien profiloitunut taidehotelliksi ja saanut siihen taustatukea Jyväskylän Taiteilijaseuralta.

  

Sirpa Kemppaisen myyntinäyttelyssä on esillä hänen akryylitöitään, katiskaverkko- ja rautalankaveistoksiaan sekä vaneriin kaiverrettuja maalauksia. Kylässä-näyttely on Koto Hotellissa 1.12.2022–28.2.2023, ja tammikuussa taiteilija vaihtaa osan sen teoksista. Näyttelyyn voi tutustua hotellin aukioloaikoina su–to klo 15–20, pe ja la klo 15–21. Osoite on Keskustie 2, Pihtipudas.