Jyväskyläläisen kuvataiteilija Reijo Veijalaisen näyttely Musta tuntuu nähdään Pihtiputaan Koto Hotellissa huhti–kesäkuussa. Näyttely koostuu taiteilijan öljyväritöistä, jotka hän on maalannut pääasiassa tänä ja viime vuonna.

Yhteistä teoksille on musta väri, jota löytyy kaikista maalauksista pieninä hippusina tai isompina pintoina.

– Mustan värin käyttö jäi jotenkin siipieni väliin kolmisen vuotta sitten. Aiemmin olin arka värien käyttäjä, mutta viime vuosina maanläheiseen väripalettiini on alkanut ilmestyä mustan lisäksi yhä useammin myös keltaista, sinistä ja punaista, Veijalainen kertoo.

 

Sommittelua ja muodoilla leikittelyä

Erityisen tärkeää Veijalaisen abstraktissa ja minimalistisessa ilmaisussa on sommittelu. Hän leikittelee erikokoisilla nonfiguratiivisilla ja geometrisilla muodoilla – ja nauttii siitä. Tarkka katselija löytää lähes jokaisesta hänen työstään neliön tai suorakaiteen.

Veijalainen valmistui Kankaanpään taidekoulun maalauslinjalta 1977. Hänen ensimmäisiä taiteellisia töitään olivat kollaasit ja kolmeulotteiset esinekoosteet eli assemblaasit, joiden ainekset hän keräsi kirpputoreilta ja kaatopaikoilta. Sittemmin öljyväreillä maalaaminen kankaalle on kuitenkin valloittanut hänet täysin.

Taiteesta Veijalainen ei ole koskaan saanut elantoaan, ja hänen taiteen tekemisessään on ollut ajoittain pitkiäkin taukoja. Vuosi sitten hän jäi eläkkeelle kehitysvammaisten toimintakeskuksen palveluesimiehen virasta. Siinä hän käytti luovuuttaan muun muassa järjestämällä kehitysvammaisten ihmisten toteuttamia taideprojekteja.


Taidehotellin seitsemäs ammattitaiteilija

Nyt Veijalaisella on aikaa omalle maalaamiselle entistä enemmän. Koto Hotellin näyttelyn jälkeen hänellä on näyttely Galleria Hopassa Jyväskylässä ja syyskuussa hän on Galleria Beckerin kuukauden taiteilija. Hänen teoksiaan on muun muassa Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Jyväskylän Energian (nyk. Alva) kokoelmissa.

Koto Hotelli Pihtipudas on syksystä 2020 lähtien profiloitunut taidehotelliksi ja saanut siihen taustatukea Jyväskylän Taiteilijaseuralta. Veijalainen on jo seitsemäs keskisuomalainen ammattitaiteilija, jonka näyttely nähdään hotellissa.   

   

Reijo Veijalaisen myyntinäyttelyssä on esillä hänen öljyväritöitään. Näyttely on Koto Hotellissa 19.6.2022 saakka, ja siihen voi tutustua hotellin aukioloaikoina joka päivä klo 15–20. Osoite on Keskustie 2, Pihtipudas.