Yksityinen Koto Hotelli Pihtipudas investoi tänä syksynä 50 paneelin aurinkovoimalaan. Voimala kattaa arviolta 11 prosenttia hotellin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Tällä hetkellä kaikki hotellin käyttämä sähkö on uusiutuvaa.

– Oma aurinkovoimala parantaa energiaomavaraisuuttamme, ja säästämme pitkällä aikavälillä merkittävästi. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen pienentää selvästi hiilijalanjälkeämme, mikä on meille tärkeä vastuullisuustavoite, sanovat hotellin yrittäjät Sirpa Laitinen ja Anneli Williams.

 

Jo yli vuosi sitten Koto Hotelli teki sopimuksen VENI Energia Oy:n kanssa. Se on mahdollistanut yrittäjien mukaan sen, että hotelli käyttää vain uusiutuvaa sähköä, joka on peräisin pääasiassa Pohjoismaista. Sopimus sisältää vesi-, tuuli-, aurinko-, bio- ja geotermistä energiaa. Tämän lisäksi hotellin katolla on nyt oma aurinkovoimala, ja parhaillaan rakennukseen asennetaan useita uusia ilmalämpöpumppuja. Aurinkovoimalan ja ilmalämpöpumppujen rahoittamiseen Koto Hotelli sai tukea Maaseuturahaston elpymisvaroista.

 

Laitinen ja Williams ostivat vuonna 1990 rakennetun 13 huoneen hotellin keväällä 2019 ja teettivät tiloissa mittavan remontin. Sen valmistumisen aikoihin iski koronapandemia, joka verotti etenkin matkailualan yritysten liikevaihtoa ja kannattavuutta. Myös Koto Hotellin yrittäjät kävivät heti yrittäjyytensä alkumetreillä läpi melkoisen koettelemuksen.


– Koska olimme uusia yrittäjiä, emme saaneet mitään merkittäviä valtion koronatukia liiketoimintamme tueksi. Päätimme kuitenkin selviytyä, ja se onnistui rankan sopeuttamisen keinoin. Lomautimme työntekijöitämme kokonaan tai osittain, lisäsimme omaa työpanostamme, supistimme aukioloaikoja ja karsimme toimintojamme, Laitinen ja Williams kertovat.

Nyt hotellin tulevaisuus näyttää valoisalta. Tällä hetkellä hotelli työllistää omistaja-yrittäjien lisäksi yhden kokoaikaisen ja kaksi osa-aikaista työntekijää sekä yhden kiireapulaisen. 

– Useita uusia toiminnan kehittämisideoita on hautumassa, ja aurinkovoimala luo osaltaan edellytyksiä kiinteistön ja hotellin uusien palvelujen kehittämiselle. Asiakkaat voivat esimerkiksi ladata sähkö- ja hybridiautonsa aurinkovoimalla toimivalla hotellin pihan latausasemalla jo loppuvuodesta.