Kinnulassa taiteilijan uransa aloittanut kuvataiteilija Anna-Liisa Hakkarainen järjestää ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyn Pihtiputaalla. Koto Hotellissa on esillä läpileikkaus Hakkaraisen monipuolisesta tuotannosta, jota on aiemmin esitelty laajasti eri puolilla maata ja maailmaa.

 

Koto Hotellin näyttelyssä on nyt myös hänen muutamia pöytätaulujaan sekä veistoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet julkisesti esillä.

 

– Halusin tuoda tänne sekä vanhempaa että uudempaa tuotantoani. Kokonaisuus kertoo minun tiestäni, joka on kulkenut kiinnostavien etappien kautta tähän pisteeseen, taiteilija kertoo.

 

Värien ja luontokuvauksen juhlaa

 

Taidemaalari, kuvataiteilija ja kuvittaja Anna-Liisa Hakkarainen on kuulunut vuosikymmenien ajan Suomen naivistien kärkijoukkoon. Hänen teoksensa ovat olleet kysyttyjä myös muualla maailmassa.

 

Hakkaraisen hehkuvan väriset maalaukset ovat kunnianosoitus pohjoisen Keski-Suomen luonnolle ja rauhalle.

– Kinnula näkyy niin ketussa kuin hauessa ja monissa muissa töideni yksityiskohdissa. Mummoveistoksen omistan Pihtiputaan mummoille. Pieni kylä -tauluni taas kuvaa kylää, joka antaa asukkailleen paljon arvokkaita elämän eväitä. Joskus vaan on käytävä kaukana, jotta näkee, miten paljon hyvää löytyy läheltä.

 

Hakkaraisen hyppysissä värit ja luonnon yksityiskohdat muuttuvat sadunomaisiksi, koskettaviksi tarinoiksi. Taulujen vertauskuvallisissa yksityiskohdissa riittää loputtomasti katseltavaa. Niissä näyttäytyvät niin ihmiset kuin metsän eläinten hahmotkin: jänikset, karhut, linnut, ketut, hirvet.

 

Pöytätaulut ja veistokset uusinta uutta

Oma tie–My way -näyttelyn uusimpia töitä ovat puulle maalatut pöytätaulut, joita Hakkarainen alkoi tehdä viime talvena.

– Minua viehättävät ikonityyppiset pienet puutaulut, vaikka niiden tekeminen on työlästä. Yhtä lailla olen innostunut sekatekniikalla tehdyistä veistoksista sekä kollaasitauluista, jotka tuovat työskentelyyni uusia ulottuvuuksia. 

 

Hakkarainen on myös arvostettu ja palkittu kirjankuvittaja. Yksi hänen kuvittajan uransa kohokohta oli vuonna 2002, kun yhdysvaltalainen näyttelijä Julie Andrews pyysi hänet kuvittamaan Grateful-kirjansa. Siinä on mukana cd-levy, jossa Art Garfunkel laulaa kirjan tekstin. Myös kirja on esillä Koto Hotellin näyttelyssä.

 

Hakkarainen on saanut kuvituksistaan muun muassa Finlandia Junior -palkinnon.

 

Hotellissa on hyvä pysähtyä taiteen äärelle

Yksityisnäyttelyitä Hakkarainen on pitänyt harvoin. Hän asuu Jyväskylässä, mutta Kinnulan-talo ateljeineen on edelleen hänelle tärkeä paikka. Koto Hotelliin hän tuo teoksensa mielellään siksi, että hotelliyrittäjät ovat aidosti taiteen ystäviä.

– On harvinaista ja hienoa, että näillä seuduilla halutaan esitellä ammattitaiteilijoiden töitä. Hotellissa niin kuntalaisilla kuin muillakin asiakkailla on hyvä tilaisuus pysähtyä taiteen äärelle.

Koto Hotelli Pihtipudas on syksystä 2020 lähtien profiloitunut taidehotelliksi ja saanut siihen taustatukea Jyväskylän Taiteilijaseuralta. Hakkarainen on viides keskisuomalainen ammattitaiteilija, jonka näyttely nähdään hotellissa.

 

Anna-Liisa Hakkaraisen myyntinäyttelyssä on esillä hänen öljyväritöitään, pigmenttivedoksia, serigrafioita sekä kollaasityö. Oma tie–My way -näyttely on Koto Hotellissa vuoden 2021 loppuun, ja siihen voi tutustua hotellin aukioloaikoina joka päivä klo 15–21. Osoite on Keskustie 2, Pihtipudas.